arrow Back
Security

Vijftigduizend woningen en bedrijfsruimten gebruikt voor ondermijnende criminaliteit

Naar schatting werden in 2019 in Nederland ongeveer vijftigduizend woningen en bedrijfsruimten gebruikt om ondermijnende criminaliteit te faciliteren. Dat is jaarlijks ongeveer 0,5 procent van de woningen en bedrijven. Zo’n 80 procent betreft woningen.

Hoewel de behoefte bestaat om dit beter aan te pakken, ligt de oplossing niet in nieuwe wetgeving. Dat staat in het onderzoek ‘Criminele gebouwen – De faciliterende rol van woningen & bedrijfsruimtes bij ondermijnende criminaliteit in Nederland en vier EU-landen’ door onderzoeksbureau Ateno in opdracht van het WODC.

Interpretatie

Het onderzoek heeft in kaart gebracht op welke wijze vastgoed wordt benut voor ondermijnende activiteiten zoals de productie, handel en opslag van drugs en in welke omvang dit naar schatting gebeurt. De schatting kent vele mitsen en maren en moet dan ook met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, aldus het WODC. De onderliggende vraag is of particuliere eigenaren en woningcorporaties voldoende wettelijke instrumenten hebben om ervoor te zorgen dat ze hun eigendom niet aan personen met malafide intenties verhuren.

De onderzoekers hebben indicatoren vastgesteld die wijzen op (mogelijk) misbruik van vastgoed. Enerzijds zijn dit preventieve indicatoren, die wijzen op de intentie om woon- en bedrijfsruimtes te verwerven voor ondermijnende criminele activiteiten. Anderzijds zijn het repressieve indicatoren die erop wijzen dat woon- en bedrijfsruimtes al daadwerkelijk worden benut voor ondermijnende criminele activiteiten.

Deze concrete indicatoren kunnen te goeder trouw handelende verhuurders voor het afsluiten van een huurovereenkomst wijzen op een foute huurder. Ook kunnen indicatoren een verhuurder erop wijzen dat de huurder het pand gebruikt voor ondermijnende, criminele activiteiten. Daarnaast rapporteren de onderzoekers indicatoren die kunnen worden benut om het risico op wijkniveau te beoordelen.

Minder naïef

De onderzoekers concluderen dat er in Nederland niet zozeer een tekort is aan wettelijke mogelijkheden om te voorkomen dat een woning of bedrijfsruimte aan iemand met verkeerde intenties wordt verhuurd. Het is volgens hen eerder van belang om als potentiële verhuurder minder naïef te zijn en goed te controleren met welk soort huurder men in zee gaat. Ook wanneer een bestaande huurder wordt verleid of bedreigd om zijn gehuurde woning of gehuurd bedrijfspand ter beschikking te stellen voor ondermijnende criminele activiteiten kan de verhuurder putten uit allerlei mogelijkheden.

De oplossing ligt volgens de onderzoekers daarom niet in nieuwe instrumenten. Het beter benutten van de bestaande mogelijkheden zou voldoende soelaas moeten kunnen bieden.

Bron: https://www.beveiliging.nl

Gerelateerde nieuws items

Wat klanten zeggen over First Security Group BV

  • Procams
  • Rotterdam

Wij kennen First Security Group BV al geruime tijd voor meerdere klussen met het plaatsen van camera systemen. Het is een eerlijk bedrijf en altijd heel netjes qua afhandeling. Professioneel en zeker goede samenwerking.

  • Bulder Security BV
  • Tilburg

Namens Directie van Bulder Security BV. D.Calhan en M. Calhan kunnen wij niets anders zeggen dan dat wij terug kijken naar een zeer goede samenwerking. First Security Group BV levert altijd goed personeel met de juiste papieren, zoals ISPS certificaten en VCA. Top bedrijf

  • EGE klussenbedrijf
  • K. Soz

First Security Group BV is een bedrijf waar de normen en waarden nog hoog staan. Ik heb vaak met de eigenaar rond de tafel gezeten en is een heel sympathieke vent. Het bedrijf heeft met name veel werk in de havenbeveiliging.

  • Dirk Westerhof
  • Apeldoorn

Goed bedrijf ken ze al jaren. Doe daar de boekhouding en heb goede ervaring met het bedrijf en de leidinggevende. Eerlijk en integer.

Havenbeveiliging

Met de invoering van de ISPS-code (International Ship en Port Security code) is de beveiliging van zeehavens op het niveau gebracht dat ook voor luchthavens geldt. In de nabije toekomst zal ook de beveiliging van de gehele goederenketen drastisch worden aangescherpt. De havenbeveiligers van First Security Group BV verrichten werkzaamheden ten behoeve van havenfaciliteiten en schepen om deze te beveiligen tegen criminaliteit en terrorisme.

Lees Meer
Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Wij verzamelen gegevens conform onze privacyverklaring.

close